Sense respiració no hi ha vida; sense comunicació no hi ha vida intel·ligent

1024 682 Toni Rodríguez

El cicle Intermèdia Confidencial, amb més de cent dinars-col·loqui organitzats amb més de cent polítics, periodistes i empresaris, acaba de fer 10 anys. Per celebrar-ho, hem recuperat un vell lema que vam inventar fa temps, quan començàvem a fer sessions de formació de portaveus: “Sense respiració no hi ha vida; sense comunicació no hi ha vida intel·ligent”.

Diuen que una vegada un deixeble zen va qüestionar al mestre la importància de la respiració conscient. El mestre, sense badar boca, va agafar el cap del “Pequeño Saltamontes”, el va submergir una estoneta en una galleda d’aigua i el petit monjo ho va entendre tot d’una.

Molts idiomes antics fan servir la mateixa paraula per descriure respiració i ànima: pneuma, ruach, anima, animus, prana… A les llengües semítiques, àrab inclòs, l’ànima, la vida, està molt relacionada amb la respiració, el vent i fins i tot l’olor.

També ens explica la Bíblia que Déu va crear l’home amb una bufada d’alè sobre una massa inert d’argila. Un alè diví amb data de caducitat que s’exhaureix amb la darrera alenada dels 21 grams per on s’escapa finalment la vida.

Sembla, doncs, evident, que sense respiració no hi ha vida.

Va ser, però, la comunicació la que va transformar els vells primats en éssers humans i la naturalesa en cultura. Segons el professor Serrano (“Teoría de la Comunicación”, Editorial Mac Graw-Hill, Madrid, 2007), la comunicació és un procés evolutiu i un factor fonamental en el procés d’hominització i humanització de l’espècie.

Avui dia, la capacitat de comunicar és percebuda com a cultura. És una eina bàsica de la transmissió de coneixements, l’intercanvi de bens i serveis i la millora de les condicions socials de vida.

Diguem doncs que quan més comunicació hi hagi i millor flueixi, més civilitzada i col·laboradora serà una comunitat determinada. Al capdavall, “comunicació” i “comunitat” participen de la mateixa arrel semàntica.

Cal reconèixer que aquests darrers 10 anys de creació i alimentació de la nostra petita comunitat de clients, amics i coneguts a través d’Intermèdia Confidencial ens han ajudat força a aprendre i copsar millor el nostre espai informatiu de referència.

Que sigui per molts anys!

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no serà publicat