Predicant al desert

150 150 Toni Rodríguez

Fa una pila d’anys vaig conèixer una senyora molt velleta, veïna de casa, que deia que no es voldria morir mai perquè cada dia n’aprenia una de nova. Al final es va morir, és clar, però amb la seva capacitat de sorpresa i d’aprenentatge continuat intacta. És possible, fins i tot, que al darrer moment s’enfrontés amb el gran dubte final amb la il·lusió de tenir la possibilitat de resoldre’l. Avui me n’he recordat llegint un article de l’acadèmic Luis Maria Anson, a qui sempre li hauré d’agrair la capacitat que té de sorprendre’m una vegada i una altra i una altra. Avui escriu un article a El Mundo en què diu que “la gent està que bufa” (en castellà, “la gente está que brama”).

Home, com a notícia potser no val, però si tenim en compte que no és una notícia sinó un article d’opinió, que el seu destinatari és el president del govern espanyol, que la seva tesi no carrega contra Zapatero sinó contra Rajoy, i que el que diu el senyor Anson a El Mundo és com si ho digués El Mundo i la seva circumstància… llavors sí que hi ha tema.

Vegem-ho. La tesi principal de l’article és que Rajoy passa dels diaris, de l’on line i de l’opinió pública en general, tant si està publicada com si no. Ja ho sabíem. Els qui el coneixen de fa anys, saben que hi ha molt poques coses en aquest món que siguin capaces d’alterar realment el senyor Rajoy. Tan poques, que ningú sap quines són.

Però qui sembla realment alterat és el senyor Anson i, probablement, el senyor Ramírez, qui acostuma a mirar pel damunt l’espatlla del senyor Anson quan escriu els seus articles. Sinó no s’entendrien frases com aquestes:

“Ha perdido ya mucho tiempo y el clamor de hostilidad hacia su persona crece de forma vertiginosa”.

“Pero todavía está a tiempo de contener la hemorragia”.

“No puede continuar bizqueando”.

Què passa, Déu meu, què passa? Què vol dir el senyor Anson? Per entendre-ho, cal rellegir-ho més a poc a poc. Jo, a la tercera, ja no he entès: allò que dol al senyor Anson és que el senyor Rajoy es passi pel forro els seus articles.

Jo també trobo que fa malament. Són impagables.

Deixa un comentari

El teu correu electrònic no serà publicat